Loading...

Nieuws

Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig?

Geplaatst op: 18 September 2019
Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig?

Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig? De juiste hardloopschoen verkleint de kans op blessures en zorgt ervoor dat jij kan blijven rennen. Een hardloopschoen gaat helaas niet een leven mee. De functionaliteit neemt door het gebruik af. Wanneer zijn jouw hardloopschoen aan vervanging toe? 4 punten waar je op moet letten.

1. 1000 KM?
Na ongeveer 1000 kilometer zijn je schoenen aan vervanging toe. De demping en stabiliteit vermindert.1000 kilometer lijkt misschien ver, maar bij 2 rondes van kilometer per week kom je al aardig in de buurt. Afhankelijk van je hardloopstijl, gewicht en de ondergrond kan dat ook nog wel een sneller het geval zijn.. Let dus niet alleen op de afstand, maar kijk ook eens naar de slijtage van schoenen.
 
2. Hoe oud zijn je schoenen ?
Al een tijdje niet gelopen en  je wil nu weer gaan beginnen? Zelfs al heb je nog niet veel op je hardloopschoenen gelopen wordt de demping minder. De tussenzool droogt uit!  Na verloop van tijd verhardt het rubber in de zool. Staan jouw hardloopschoenen al 3 jaar of langer onder in de kast? De kans op blessures is dan groot. Klaar voor een paar nieuwe-.
 
3. Kijk eens onder je schoenen?
Kijk eens onder je hardloopschoenen. Hoe zien die de zolen eruit? Ziet het loopvlak er versleten en afgeschaafd uit? Tijd voor nieuwe schoenen. De zool gaat langer mee dan de demping, dus als de zool er versleten uitziet, dan is raadzaam een paar nieuwe –schoenen aan te schaffen. Voorkom blessures!!.
 
4. Pijntjes en klachtjes?
Heb je de laatste tijd lwat pijntjes en klachtjes? Het kan een teken zijn dat je schoenen toe zijn aan vervanging. De demping vermindert, maar ook de stabiliteit van de schoenen worden minder waardoor je anders gaat lopen. Wellicht wat meer gaat proneren (naar binnen zakken) of juist gaat supineren (onder-proneren = naar buiten afrolt). Bekijk  altijd naar de slijtage van je hardloopschoenen, want ook al zijn ze nog niet oud, misschien zijn ze wel verkeerd voor jouw voet en loopstijl. Ga dus altijd naar een hardloopspeciaalzaak en laat een professional ernaar kijken.
Die maakt eventueel een voetscan en bekijkt hoe je loopt. Checkt de schoen naar je gewicht en vraagt wat je doelen zijn. (het aantal keer dan je loopt en afstanden die je loopt.
 
Erachter gekomen dat je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt?
Koop niet zomaar hardloopschoenen online zonder iets te passen, maar laat je adviseren door een professional in een hardloopspeciaalzaak. Maak gebruik van hun kennis, ervaring en meetinstrumenten en vind zo jouw perfecte schoen. Vergeet niet je oude hardloopschoenen mee naar de winkel te nemen, want op basis van het slijtagepatroon van jouw schoen kan de expert in de winkel jou nog beter adviseren.

 

 


terug
Je gegevens worden nooit met derden gedeeld